Om registret
Syftet med Svenskt Register för Rehabiliteringsmedicin är att säkra kvaliteten i rehabiliteringen för personer med förvärvade hjärnskador, ryggmärgsskador eller andra komplexa tillstånd.
Målet med rehabiliteringen är att dessa personer ska bli så delaktiga i olika livssituationer och i samhället som möjligt. De ska också känna livstillfredställelse.
Rehabiliteringsverksamhet bedrivs både inom slutenvård och öppenvård. Rehabilitering i slutenvård sker både i akut och subakut skede. Vissa enheter erbjuder även planerad rehabilitering där syftet med insatserna kan vara utredning/bedömning eller att höja eller bibehålla personens förmågor. För att lyckas med rehabiliteringen måste person och närstående har förmåga till nyorientering, vilket ofta kräver stöd från professionen under en kortare eller längre tid. Innehållet i rehabiliteringen utformas individuellt utifrån personens diagnos, funktion, livssituation och egna önskemål.
Kvalitet ett överordnat syfte
I Svenskt Register för Rehabiliteringsmedicin registreras patienters personnummer, diagnoser, väntetider, vårdtider, effekter av rehabilitering, eventuella komplikationer och patienters svar i frågeformulär. Data samlas in med det överordnade syftet att
- Utveckla och säkra vårdens kvalitet
- Jämföra resultat på gruppnivå på olika enheter i landet
- Ge deltagande enheter möjlighet att följa upp den vård som ges
- Utifrån adekvata jämförelser med andra enheter ge underlag för diskussioner om förbättringsarbete inom den egna enheten
- Ge kunskap om vårdprocesser och patientgruppers hälsa över tid
Data kan även ligga till grund för prioriteringsarbete såväl inom rehabilitering som mellan olika processer inom hälso-och sjukvården.
De deltagande enheterna i registret är uppdelade i tre grupper baserade på patientdemografi. Det gör att de får möjlighet att jämföra sig med liknande enheter.
Svenskt Register för Rehabiliteringsmedicin hette tidigare WebRehab Sweden. Namnbytet skedde i november 2021 i samband med att registret bytte IT-plattform.
Om registret